swojskie jadło rusinowo

Kuchenne rewolucje folklor Możliwość komentowania swojskie jadło rusinowo została wyłączona 15
swojskie jadło rusinowo
1 vote, 8.00 avg. rating (77% score)

kulinaria (22)Składniki:

1. 1,2 kilograma fileta z indyka
2. 40 dag podgrzybków
3. 1 bułka kajzerka
4. 1 cebula
5. 3 ząbki czosnku
6. 1 jajko
7. 2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
8. 1 łyżka miodu
9. 4 łyżki masła
10. Sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Filet z indyka umyć i dokładnie osuszyć (najlepiej przy pomocy papierowego ręcznika kuchennego). Mięso naciąć tak, aby utworzyć głęboką kieszeń.
Czosnek obrać, dwa ząbki rozetrzeć z solą, jeden drobno posiekać. Mięso natrzeć czosnkiem z solą na zewnątrz i w środku. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
Namoczyć bułkę i odcisnąć.
Grzyby dokładnie oczyścić, szybko opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na połowie masła. Dodać pokrojone grzyby i smażyć aż odparuje powstały przy smażeniu płyn. Ostudzić. Dodać jajko i odciśniętą bułkę, posiekany czosnek i łyżkę rozmarynu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem a następnie nadzienie włożyć do kieszeni w mięsie. Otwór spiąć wykałaczkami, całość związać nitką kuchenną i włożyć do brytfanki. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na godzinę. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posmarować miodem zmieszanym z masłem. Posypać resztą rozmarynu.

Ciekawe wpisy:

Author

Related Articles

http://folklorswojskiejadlo.pl/ - folklor restauracja jastrowie, karczma folklor jastrowie, folklor restauracja, restauracja folklor opinie, magda gessler jastrowie

Search

Back to Top