Zupy z pomidorów

Kuchenne rewolucje folklor Możliwość komentowania Zupy z pomidorów została wyłączona 20
Zupy z pomidorów
1 vote, 8.00 avg. rating (77% score)

kulinaria (23)Zupa pomidorowa to jedno z dań kuchni polskiej, które na stołach wielu rodzin pojawiają się bardzo często. Tradycyjnie podstawę stanowi bulion lub wywar warzywny, a za smak odpowiadają świeże pomidory albo koncentrat pomidorowy. Do zupy pomidorowej dodaje się różne przyprawy, na przykład oregano, bazylię czy pietruszkę. Zdarzają się również wersje zabielane czyli z dodatkiem śmietany. Pomidorową zwykle je się z makaronem albo ryżem, rzadko dodaje się natomiast ziemniaki. Zupa pomidorowa ma swoje odpowiedniki w innych kuchniach, zwłaszcza w kuchni włoskiej. Tam najczęściej się je zupę z pomidorów w postaci kremu. Dodatkiem jest świeża oliwa, czosnek, bazylia oraz ser, na przykład parmezan. Spożywana jest zazwyczaj ze świeżą bagietką albo z grzankami. Jest to bardzo rozgrzewające danie, idealne na jesienne dni. Pomidorowa jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie bulionu z rosołu. Kiedy nie ma się już ochoty na tradycyjny rosół, wystarczy dodać pomidory, odpowiednie przyprawy oraz makaron.

Ciekawe wpisy:

Author

Related Articles

http://folklorswojskiejadlo.pl/ - folklor restauracja jastrowie, karczma folklor jastrowie, folklor restauracja, restauracja folklor opinie, magda gessler jastrowie

Search

Back to Top